Temetésre mit válasszak, mit illik.Temetési virág tanácsadó.

Temetés méltó búcsúval

A virág készítmény kiválasztásánál, első lépésben tisztázni kell hol, kerül végső nyugalomra az elhunyt és hol van a búcsúztató. Ez a temetés megrendelésekor tisztázódik, illetve a temetési meghívón szerepel.

Általában temetőben sírhelyre, urnafalba,  szóró parcellán,  templomi urnafalba temetnek.

A temetések nagyobb része a ravatalozóban kezdődik függetlenül attól, hogy koporsós vagy urnás a temetés. 

A ravatalozóban kerülnek elhelyezésre megemlékezés virágai.

 RAVATALOZÓ

Mekkorát és mit válasszunk?

A tumba (ezen helyezik el a koporsót vagy az urnát) elé vagy rá a közvetlen hozzátartozók főkoszorúi kerülnek, nekik érdemes ezért állványra helyezni illetve álló koszorút választani . Általában a temetők rendelkeznek állvánnyal erről érdemes tájékozódni.

A távolabbi rokonoknak, ismerősöknek, kollégáknak általában fekvő koszorút ajánljuk. Így el lehet kerülni azt a kellemetlen helyzetet, hogy nagyobb a koszorúnk a fő koszorúknál. Cégek gyakran tudnak nagyobb drágább koszorút készíteni, ami nem baj csak az elhelyezésre ügyelni kell.  Ismerősnek, távoli rokonnak, kollégának sírcsokrot is vihetünk, ha nem akarunk, vagy nem tudunk nagyobb összeget rászánni.

 Koporsó dísz a koporsóra kerül, az elhelyezés és nagyság attól függ zárt vagy félig zárt. Nálunk a fedele általában egyenes, sima így nem jelent gondot a rögzítés, de a drágább koporsók fényesek és domborúak lehetnek, így a készítmény rögzítése gond lehet, erre hívjuk fel a virágkötő figyelmét.

 Urna díszt az urna elé vagy köré helyezik. Az urna állványon vagy a koporsó tarón áll, így gond nélkül el lehet helyezni ízléses díszt. Az álló koszorúk közül a legnagyobban,legszebbet a temetőszolgák az urna mögé is szokták rakni a tumbára.

A ravatalozót a temető kevés virággal díszíti, ez a bérleti díjában benne van. Amennyiben szép egyedi virágdíszítést szeretnénk érdemes felkeresni hozzáértő virágboltot virágkötőt, aki rendelkezik gyakorlattal és el tudja készíteni, illetve el is helyezi az általunk kiválasztott készítményeket. A ravatalozót tálakkal, girlandokkal, oszlopokkal szokták díszíteni. Az évek során majdnem mindegyik ravatalozóban jártam Budapesten. Némelyik állandó dekorációját én terveztem és készítettem el. Az a véleményem, igazán szép akkor lesz az eredmény ha, helyismerettel rendelkezik a virágkötő.

 

A szertartás után kerül végső nyughelyére a halott, ilyenkor szoktak egy-egy szál virágot a koporsóra dobni. A virágok a sírhantra kerülnek illetve az urna fal elé. Pár nap múlva a hozzátartozók szokták leszedni és elvinni az elhervadt virágokat.

 

 A templomi temetésnél fontos tudni mi a helyi szokás. Van, amikor nem engednek csak pár szál virágot, mert kevés a hely. Koszorút is engedhetnek korlátozott számban, amit nem visznek le az altemplomba. Esetleg a templomot vagy urnafalat engedik díszíteni koszorú helyett.

 

Mikor vigyük?

A búcsú helyszínére általában egy félórával a szertartás megkezdése előtt illik érkezni és elhelyezni a virágokat. A vágott virágok gond nélkül 24 órát bírnak ki víz nélkül normál hőmérsékleten. Minél később vigyük el a boltból a készítményt, mert valószínű ott tudják ideálisan tárolni. Ha korán van a temetés este is elvihetjük, de akkor a fagyástól túl melegtől napsütéstől óvni kell. Meg lehet vízzel spriccelni éjszakára és letakarni, így kevesebb az esélye, hogy meglankadnak a virágok. Bizonyos készítményeket lehet vizes tűzőhabba kötni, így a vágott virágok tudnak vizet felvenni. Sokkal tartósabbak és napokig szépek, biztos nem lankadnak el. A szakértő véleményét kérjük, mindenképpen ismertessük vele a temetés időpontját, ezt általában egy gyakorlott virágkötő meg is kérdezi.

 

Amennyiben szállítást kérünk, akkor fél egy órával előbb viszik ki a virágokat.

 

Részvét csokor nyugaton már régóta elterjedt, amikor a gyászolónak küldünk virágot, amellyel a részvétünket fejezzük ki.

 

Milyen színű legyen a virág készítmény?

 

A színekhez kapcsolódnak hagyományok, amelyeket érdemes figyelembe venni. A fehér az ártatlanság, tisztaság, férfiasság színe. Semleges ezért szívesen választják. A rózsaszín a köztudatban lányos nőies szín, ezért férfiaknak nem ajánljuk. Vegyes színű virágokból érdemes távolabbi ismerősnek, rokonnak választani. A piros szín a szeretet, szerelem színe. Férfias, fiús szín a sárga,kék,lila,narancs és azok kombinációja.

A virágfajták szimbólum rendszere:
liliom ártatlanság ,tisztaság
rózsa szeretet,szerelem,tisztelet
szegfű állandóság,megbízhatóság,igazság
írisz finom elegancia,
frézia kedvesség,finomság
gerbera elegáns szépség,szeretet
krizantém kifejezetten halotti búcsú virágának tekintik
tulipán fiatalság,


 

 

 

 

Temetési koszorúk nagy választékban!

WeblapÉpítő